Pinksterfeest en Vlaggetjesdag Zoutkamp

Pinksterfeest en Vlaggetjesdag Zoutkamp

Tijdens Pinksteren kan men zich in Zoutkamp vermaken met zo’n 25 met vlaggetjes versierde garnalenvissersboten. Bijzonder: het is een van de weinige keren per jaar dat vrijwel de gehele Zoutkamper vloot ‘binnen’ ligt.

Dit traditionele visserijfeest wordt al gevierd vanaf de 16e eeuw. Tijdens het evenement staat het pittoreske Zoutkamp bol van activiteiten, voor zowel jong als oud. Op en rond het dorpsplein is er kermis en in de cafés en in de binnenhaven klinkt live-muziek. Ook zijn er allerlei demonstraties, markten, wedstrijden en ‘visserijspelletjes’. 

Vlaggetjesdag

Elk jaar bezoeken duizenden toeristen de Pinksterfeesten in het vissersdorp Zoutkamp. Hoogtepunt van de festiviteiten is Vlaggetjesdag op Pinkstermaandag. Er zijn dan veel feestelijke activiteiten, waaronder een grote braderie in en rond de binnenhaven. 

’s Ochtends maakt de jury het mooist verzorgde schip, het Koninginneschip, bekend. Het is een traditie dat de Zoutkamper vloot uitvaart om de garnalenkoningin op te halen. Het hoogtepunt van de dag is het massaal binnenhalen van de nieuwe garnalenkoningin en haar hofhouding. Nadat de Garnalenkoningin haar toespraak heeft gehouden, is het feest in veel café’s ondertussen alweer in volle gang met vele live artiesten en gezellige drive-in shows. 

www.pinksteren-zoutkamp.nl

Deel deze pagina