Gasterij Natuurlijk Smeerling

In Gasterij Smeerling tref je aan het eerste tafeltje een local die geniet van de gastvrijheid en de prachtige omgeving. Aan het volgende tafeltje zit een Duitse architect die vooral interesse heeft in de bouwconstructie van de Saksische boerderij waar nu de heerlijkste koffie, thee, broodjes en gebak geserveerd worden. De kans is groot dat je Margriet Nieuwenhuis aan je tafel treft. De uitbaatster vertelt: “ik probeer zoveel mogelijk zelf de bediening te doen omdat het prettig is voor de klanten om een bekend gezicht te zien. De kleinschaligheid maakt het aantrekkelijker.” 

Naar het arrangement

“Waarom weten we niet dat het hier zo mooi is?”

- Margriet Nieuwenhuis


“Toen 25 jaar geleden het theehuis ontstond, woonde ik al in Smeerling en kriebelde het al een beetje. Daar kun je zoveel meer mee doen dan alleen koffie en thee schenken. Ik was destijds facilitair manager in loondienst. Maar toen Natuurmonumenten 5 jaar geleden op zoek was naar een nieuwe visie voor het voormalig theehuis ben ik er helemaal voor gegaan. En ons plan werd uitgekozen. Het gebak, de broodjes, we maken alles zelf. We werken zoveel mogelijk met lokale ondernemers voor de producten op onze kaart.”

De boerderij is eigendom van Natuurmonumenten, dateert uit 1790 en staat in een bijzonder landschap. “Dit is een heel oud natuurlandschap, waarin alle oude onderdelen zijn gebleven. De ruilverkaveling heeft minimaal plaatsgevonden, waardoor je niet van die keurige rechte akkertjes hebt. Essen en houtwallen zie je hier nog volop in de buurt. De Ruiten Aa die meandert door het landschap. De Gasterij zit in één van de acht verspreid liggende oude Saksische boerderijen. Die hebben samen de status van beschermd dorspgezicht. Het Metbroekbos is één van de oudste bossen van Nederland. Ik hoor dan ook letterlijk 10 keer op een dag: ‘waarom weten we niet dat het hier zo mooi is?’.”

Voor de authentieke Westerwolde ervaring kun je aanschuiven bij het ‘eten wat de pot schaft’. Margriet: “We vonden het leuk om een warme streekgebonden maaltijd te kunnen bieden. Onze cateraar en kok heeft dat slim opgelost. Als mensen ’s ochtends reserveren dat ze om 12:00 mee willen eten, kunnen wij precies genoeg eten maken. Dat heeft veel voordelen: we hebben weinig afval en een boel vaste klanten.” De lokale bevolking maakt er dankbaar gebruik van en voor de bezoeker is het een mooie gelegenheid om mee te genieten van al dat heerlijk eten uit de regio. 


Meer portretten


Deel deze pagina