Vesting Bourtange


Waar jij de voeten in het gras zet, stonden 350 jaar geleden de huurlingen van Bommen Berend te wachten totdat ze aan mochten vallen. Berend (de bijnaam van Bernhard von Galen, bisschop van Münster) wilde het liefst zonder al te veel bloedverlies de vesting Bourtange innemen. Hij bood kapitein Prott 200.000 gulden en een leuke adellijke titel. Volgens de overlevering was diens antwoord: “Er liggen 200.000 kogels voor je te wachten als je het beleg niet opbreekt.” Vervolgens vlogen de kogels en granaten een aantal dagen Bourtange in en uit, waarna Bommen Berend zijn geld op zak hield en afdroop. Prott was een held, de vesting was bewaard gebleven.


 

“Waar jij de voeten in het gras zet, stonden 350 jaar geleden de huurlingen van Bommen Berend te wachten totdat ze aan mochten vallen.”

-


Tegenwoordig is het aanzienlijk makkelijker om Bourtange in te komen. In de jaren ’60 besloot de gemeente Vlagtwedde het verdedigingswerk in oude staat te herstellen. Je stapt over de brug zo het verleden in.

Daar kun je als je het goed plant de Slag om Bourtange nagespeeld zien worden. Maar ook op dagen dat het er niet wemelt van de historisch geklede figuren, vind je er geschiedenis op elke straathoek. De Barakken, de Kapiteinswoning, de Synagoge en het nieuwe Kruithuis zijn allemaal een bezoekje waard. Slapen doe je als het even kan in een Kapiteins- of Soldatenkamer. Kijk op Bourtange.nl/overnachten om te boeken.


Meer weten over Bourtange?


Zoek een hotel