10x het Groningen-gevoel

De beste binnenstad, de leukste studentenstad en de meest fietsvriendelijke stad: Groningen is het allemaal. Er zijn redenen te over om een citytrip naar Groningen te maken, wij zetten er tien voor je op een rij.

Studentenstad

Met 200.000 inwoners en een gemiddelde leeftijd van 36 jaar is Groningen de jongste stad van Nederland. Dit komt door de ruim 55.000 studenten die studeren aan de Rijksuniversiteit of de Hanzehogeschool. Het jonge karakter proef je overal, in de bruisende terras- en uitgaansplekken, bij opkomende bandjes in de Vera, tijdens zomerse dagen in het Noorderplantsoen en bijzondere festivals zoals Paradigm. Groningen is een studentenstad in hart en nieren.

Fietsstad

Nergens ter wereld fietsen relatief gezien zoveel mensen als in Groningen en dit is te zien in de cijfers. Ruim 145 kilometer aan fietspaden in de stad maken Groningen tot dé fietsstad van Nederland. En met als gevolg dat het centrum zo goed als autovrij is en de lucht schoon. De fietser wordt overigens ook beloond, de verkeersstromen in de stad hebben namelijk zo vorm, dat je met de fiets sneller op bestemming bent dan met de auto.

Alle dagen shoppen

In Groningen kun je alle dagen van de week goed winkelen in gezellige winkelstraten. Zo kun je terecht in de 'Leukste Winkelstraat van 2014', de Folkingestraat, in de 'Leukste Winkel van 2015', Ariola, en in talloze andere culinaire, mode- en woonwinkels. Ook op zondag. Tevens is er bijna iedere dag markt, waar je voor ambachtelijke streekproducten terecht kunt. Smullen!

24/7 uitgaan

Waar Frank Sinatra New York in 1979 bestempelde als The City That Never Sleeps, zou Sinatra er tegenwoordig anders over denken. De Groningse kroegen en clubs hebben namelijk geen sluitingstijden, waardoor je door kunt gaan tot de zon opkomt. En vanwege het compacte stadscentrum van Groningen ben je voordat je het weet in de volgende kroeg.

Cultuurstad

Groningen is één van de grootste cultuursteden van Nederland en dit is niet zomaar. Meerdere grote theaters, waaronder de Stadsschouwburg en het Grand Theatre, bieden uiteenlopende gezelschappen een podium. Podia Simplon en Vera zetten popmuziek in Groningen op de kaart. In januari nemen talentvolle bands de binnenstad over tijdens Eurosonic Noorderslag, in augustus doen podiumkunstenaars dit met het Noorderplantsoen tijdens Noorderzon. En niet te vergeten het bijzondere Groninger Museum, die in 2016 nog het nalatenschap van David Bowie huisveste. 

Oude en nieuwe architectuur

Groningen is een heuse architectuurstad. Dit begint al in de stationshal van het Centraal Station, waar een cassetteplafond van papierstuc, een kleurrijk sjabloonwerk en gebrandschilderde vensters je in stijl ontvangen. Direct tegenover het station vind je het Groninger Museum, een kunstwerk op zich, naar werk van Allessandro Mendini. Verder in de stad vind je bijzondere architectuur in de vorm van de Martinitoren met het Bentheimer zandsteen, het Goudkantoor, in renaissancestijl, de eeuwenoude, knusse hofjes en nog veel meer.

Evenementenstad

Met de volle evenementenkalender hoeft stadjer, student of toerist zich in Groningen nooit te vervelen. Of het nu hartje winter is, of een warme zomerdag. Evenementen als Noorderzon, KEI-WeekKadepop, WinterWelVaart of Eurosonic Noorderslag maken Groningen dé levendige en bruisende stad die zij is. En dit vinden wij niet zomaar, Groningen was in 2015 de Beste Evenementenstad van Nederland. 

Waterstad

Waar de grachten, of op z'n Gronings de diepen, in de Hanzetijd voor het transport ter water dienst deden, vind je er tegenwoordig volop waterplezier. Kom kanoën, waterfietsen, sloepvaren, staand peddelen, of maak een rondvaart. Wat je ook kiest, het Groningse water verkennen is zeker een aanrader. Een blik vanaf het water levert namelijk bijzondere stadsgezichten op.

Provincie

Niet alleen stad Groningen is bijzonder, ook de provincie is ontzettend veelzijdig. Denk aan de borgen, de fraaie buitenverblijven van jonkers uit vorige eeuwen, of de kerken, gemaakt in de romaanse, laatromaanse, en gotische bouwstijlen. Of de natuurwildernis in en rondom Nationaal Park Lauwersmeer en Werelderfgoed de Wadden. En niet te vergeten de wierden, die het Groningse landschap karakteriseren of Bourtange, een eeuwenoude, maar nog steeds bewoonde vestingstad. Kortom, in de provincie verveel je je nooit.

Bereikbaarheid

Groningen ver weg? Echt niet! Met de trein of via het (inter)nationale netwerk van Flixbus ben je vliegensvlug in de schitterend gerestaureerde stationshal van Groningen. En voor wie van verder moet komen, Groningen Airport Eelde ligt slechts vijftien kilometer van de stad. Van steden als Londen, Gdansk of Kopenhagen ben je in no time in Groningen voor een citytrip.

Met alles wat Groningen is, is het geen wonder dat er zoiets heerst als een Groningen-gevoel. Laat je verrassen en ontdek het zelf, tijdens een citytrip Groningen.


Deel deze pagina